W mroźne, jesienne dni łatwo o przeziębienia i grypę. Podczas gdy latem spędzamy czas aktywnie, jemy dużo świeżych warzyw i owoców, tak jesienią zdrowa dieta i aktywność fizyczna często przymusowo schodzą na drugi plan. W efekcie cierpi na tym nasze zdrowie. Co robić, żeby się przed tym obronić? Kluczem do dobrej odporności jest dieta bogata w witaminy i minerały. Jakich witamin nie może zabraknąć w jesiennej diecie? Wyjaśniamy!
Jakie witaminy warto brać jesienią?
Jakie witaminy na odporność warto przyjmować? Jedną z najważniejszych witamin na jesień jest witamina D, czyli witamina słońca. Większość Polaków ma niedobory witaminy D, wszystko to ze względu na położenie geograficzne naszego kraju. Niewystarczające ilości światła słonecznego jesienią i krótka ekspozycja na słońce sprawiają, że nie mamy szans na dostarczenie organizmowi zalecanej dawki witaminy D. Witamina D nie tylko zapobiega osteoporozie, ale też odpowiada za prawidłowe działanie układu odpornościowego i zapobiega obniżeniu nastroju. Źródłem witaminy D w diecie są tłuste ryby morskie, jajka i oleje z ryb.
Witamina C to witamina nierozłącznie kojarzona z odpornością, ale to nie jedyna jej funkcja! Udowodniono, że witamina C ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, uszczelnia naczynia krwionośne i niszczy wolne rodniki. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Jesienne osłabienie i senność może też wynikać z niedoborów witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu odpornościowego i pomagają w walce z jesiennym obniżeniem nastroju.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem zielarskim Biomedicum.
Fot. Shutterstock.