Wygoda i przyjemność gotowania w kuchni wynika między innymi z dobrej organizacji przestrzeni. Jeżeli akcesoria kuchenne są intuicyjnie rozmieszczone we wnętrzu, codzienne przygotowywanie posiłków staje się po prostu dużo łatwiejsze. Ale skąd wiedzieć, jak dobrze rozplanować te elementy? Jak dobrze zorganizować rozłożenie akcesoriów w kuchni? Dziś podpowiadamy, jak ułożyć sztućce w szafkach, szufladach i na blatach, aby gotowanie było przyjemne!
Organizacja kuchni od podstaw – gdzie umieścić sztućce?
Dobre rozplanowanie rozmieszczenia akcesoriów kuchennych to sposób na porządek w kuchni i wygodne gotowanie. Jeśli zdarza Ci się dłużej szukać garnka lub szklanki, niż gotować planowane danie, to znak, że Twoja kuchnia wymaga reorganizacji. Dzisiaj skupimy się na tym, gdzie umieścić sztućce, aby zawsze były pod ręką i aby korzystanie z nich było wygodne. Jednym z najciekawszych rozwiązań w nowoczesnych kuchniach są szafki kuchenne z wysuwanymi półkami. W takich szafkach możemy wygodnie przechowywać makarony, garnki, słoiki, przyprawy, ale też sztućce. Najlepiej na samej górze – tam, gdzie bez wysiłku do nich sięgniemy. Najprostszym rozwiązaniem będzie jednak klasyczna szuflada, ponownie – ta na samej górze. Kluczem do sukcesu jest tu jednak dobry organizer na sztućce. Wybierz model z takim układem, który najlepiej sprawdzi się do najczęściej używanych przez Ciebie sztućców. Jeżeli zaś posiadasz nieco bardziej ekskluzywne sztućce i chcesz je wyeksponować w kuchni, wykorzystaj do tego przeszkloną witrynę lub organizery na blat.
Dopasuj sposób i miejsce przechowywania sztućców do swoich potrzeb i przyzwyczajeń, a korzystanie z nich i utrzymanie ich w porządku będzie znacznie łatwiejsze!
Fot. Shutterstock.