Kuchnie indukcyjne coraz częściej zastępują tradycyjne kuchenki gazowe w naszych domach. Gotowanie na indukcji jest szybkie i proste, ale czy na pewno zdrowe? Wiele osób zastanawia się, czy gotowanie na płycie indukcyjnej nie szkodzi zdrowiu. Dziś rozwiewamy wszelkie wątpliwości na temat wpływu indukcji na zdrowie. Czytaj dalej!
Płyta indukcyjna – szkodliwa dla zdrowia czy nie?
Kupiłeś komplet garnków indukcyjnych i zastanawiasz się, czy gotowanie na indukcji nie wpłynie na Twoje zdrowie? Sprawdźmy, skąd biorą się obawy o szkodliwość indukcji. Nowoczesne płyty indukcyjnie nie działają na zasadzie grzałek, ale wykorzystują pole magnetyczne. Czy przez to indukcja szkodzi? Nie! Aby pole magnetyczne mogło zagrażać zdrowiu, trzeba byłoby znajdować się pod jego oddziaływaniem przez długie lata, 8 godzin dziennie. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku osób z rozrusznikiem serca lub aparatem słuchowym – w takim wypadku używanie indukcji nie jest wskazane.
Czy indukcja wpływa na jakość żywności?
Płyta indukcyjna nie ma wpływu na smak i jakość przygotowanych potraw. Podczas gotowania nic nie przenika do jedzenia, o ile używamy sprawnych garnków i patelni. Szkodzić może nam na przykład porysowana patelnia teflonowa. Indukcja sama w sobie nie ma wpływu na jakość dań. Nie pozbawia też ich witamin ani składników odżywczych, chyba że mocno je przegotujesz.
Korzystanie z indukcji nie jest niezdrowe ani nie wpływa na smak potraw. Możesz więc bez obaw gotować w swoich nowych garnkach indukcyjnych!
Fot. Shutterstock.