Urodziny bez tortu, to nie urodziny. Dlatego co najmniej kilka dni przed imprezą urodzinową poszukaj idealnego ciasta na tę okazję. W sprzedaży są torty o różnym smaku i wyglądzie. W niektórych cukierniach pojawiły się także ciasta o specjalnym przeznaczeniu np. dla osób z nietolerancją glutenu, albo laktozy. Coraz częściej można też spotkać propozycje ciast dla wegan. Jaki zatem tort wybrać na urodziny?
Zwykły, bez glutenu a może wegański?
Dla większości Polaków ciastem urodzinowym pierwszego wyboru jest tradycyjny tort na biszkopcie. Jeśli jednak wśród urodzinowych gości są osoby o specjalnych wymaganiach żywieniowych warto zapoznać się również ze specjalną ofertą cukierni. Coraz częściej są w nich dostępne torty bezglutenowe, które mogą spożywać nie tylko osoby z uczuleniem na gluten ale także zdrowi uczestnicy zabawy. Jeśli wśród gości są weganie lub osoby uczulone na jaja kurze czy mleko, warto poszukać w ofercie ciastkarni torów wegańskich. Nawet jeśli do tej pory takie ciasto urodzinowe nie gościło na Twoim stole z pewnością warto zaryzykować i go spróbować. Bezglutenowe i wegańskie ciasta podbijają serca coraz większej grupy miłośników słodkości.
Duży czy mały?
Wybierając ciasto urodzinowe musisz wziąć pod uwagę liczbę gości. Zapytaj w cukierni jakiej wielkości tort najlepiej sprawdzi się podczas imprezy z określoną liczbą uczestników. Cukiernik z pewnością podpowie Ci jakie ciasto wybrać. Pamiętaj, aby nie zamawiać zbyt dużego tortu, ponieważ ciasto nie nadaje się do długiego przechowywania.
Personalizacja
Ostatni hitem są torty urodzinowe personalizowane. Ciasta poprzez swoje dekoracje nawiązują do ulubionych zwierząt, kwiatów czy zajęć solenizanta. Dodatkowo na tortach umieszczane są napisy, które sprawiają, iż od razu wiadomo kto świętuje.
Nie można sobie wyobrazić imprezy urodzinowej bez głównej atrakcji jaką jest tort. Wybierając ciasto urodzinowe postaw na ulubione smaki jubilata. Wybierz też specjalną dekorację, która sprawi, że tort będzie jednoznacznie kojarzony z głównym bohaterem wydarzenia.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Cukiernia Cieślowski
Fot. Shutterstock