Bardzo często możemy usłyszeć o olejach, które warto włączyć do swojej diety ze względu na ich dobroczynny wpływ na zdrowie. Jednym z takich olejów jest z całą pewnością olej z czarnuszki. To substancja, której właściwości doceniono już w czasach starożytnych. Kiedy powinniśmy z niego korzystać i jakie dokładnie ma działanie?
Składniki odżywcze w oleju z czarnuszki
Zanim poznamy dobroczynne właściwości olejku z czarnuszki, musimy dowiedzieć się trochę więcej na temat zawartych w nim składnikach odżywczych. Dobrej jakości olej z czarnuszki pozyskany w procesie tłoczenia oleju na zimno w 85% składa się z kwasów tłuszczowych. Pozostałe składniki to między innymi fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, alkaloidy, białka i węglowodany. Co więcej, olej ten jest bogatym źródłem witamin A, E, F, B1, B3, B6 oraz biotyny i minerałów takich jak sód, żelazo, cynk, potas, selen i magnez. Warto dokładnie sprawdzić skład oleju przed kupnem. Musimy wiedzieć, że to właśnie od tego w dużej mierze zależy efektywność substancji.
Właściwości oleju z czarnuszki
Naturalny olej z czarnuszki szczyci się wieloma wspaniałymi właściwościami. Szczególnie poleca się go osobom zmagającym się z alergią lub przewlekłymi infekcjami, jako że skutecznie wzmacnia odporność. Spożywanie oleju z czarnuszki przez osoby cierpiące na przewlekłe zapalenie zatok prowadzi do zmniejszenia bólu. Nie bez znaczenia są także silne właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne tego produktu. Po ten roślinny olej powinny sięgać także osoby zmagające się z chorobami wątroby, zapaleniem cukrzycy typu II czy miażdżycą.
Jak przyjmować olej z czarnuszki?
Płynny olej z czarnuszki możemy podawać dzieciom, które skończyły roczek. Należy dać jednak maluchom czas na to, by oswoiły się z nowym smakiem. W przypadku dorosłych zalecane spożycie oleju to 1-2 łyżeczki na dobę. To substancja w pełni naturalna, więc stosowanie jej nie niesie ze sobą żadnych niebezpieczeństw. Nie należy spożywać oleju na czczo, więc śmiało możemy przyjąć go wraz z posiłkiem. Trzeba pamiętać, że olej z czarnuszki powinien być przechowywany w lodówce w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza. Dotyczy to zarówno produktu otwartego, jak i przed otwarciem.
Czarnuszka jest surowcem dla nas nowym, ale zdecydowanie warto dać jej szansę. Jej dobroczynne właściwości bez dwóch zdań zaskoczą każdego z nas.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym sklepbialysaibaba.pl.
Fot. Shutterstock