Gorzka czekolada uznawana jest za najzdrowszą słodką przekąskę. Taką opinię zawdzięcza właściwościom ziarna kakaowca, które są źródłem wielu cennych składników. Poznaj właściwości ziarna kakaowca i dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać w formie surowej.
Surowe ziarna kakaowca – właściwości kakao
Ziarna kakaowca zawierają między innymi:
- polifenole – antyoksydanty o właściwościach przeciwzapalnych
- dopaminę, serotoninę, fenyloetyloaminę – naturalne antydepresanty; substancje poprawiają nastrój
- flawonoidy – zmniejszają stany zapalne, wspierając w działaniu układ immunologiczny
- katechiny – wspierają pracę serca, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi, działają przeciwzakrzepowo, biorą udział w procesie detoksykacji metali ciężkich
- epikatechinę – zmniejsza ryzyko nowotworów, zawału serca i udarów; ze względu na gorzki smak substancję tę często usuwa się w obróbce
- magnez i potas – pierwiastki, które wspierające pracę serca i mięśni
Ziarna kakaowca – jak je jeść?
Ziarna kakaowca działają zbawiennie na pracę mózgu i wspierają funkcjonowanie serca. Oczywiście korzyści te dostrzeżemy, spożywając dobrej jakości gorzką czekoladę z zawartością kakao co najmniej 70%. Jeśli jednak zależy nam na jeszcze większej skuteczności, powinniśmy sięgnąć po nie w wersji surowej. Są one dość gorzkie, dlatego najlepiej łączyć je ze smakowymi dodatkami, takimi jak musli, masło orzechowe, suszone owoce czy słodka owsianka. Można także obsypać nimi stek lub potrawy z grilla. W tym celu potrzebować będziemy zmielonych ziaren kakaowca.
Skutecznym rozwiązaniem jest również suplementacja – ekstrakt z ziaren kakaowca Calvita polecamy przede wszystkim osobom, które nie przepadają za słodkimi potrawami lub nie mają pomysłu na codzienne zastosowanie surowych ziaren kakaowca.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Pharmavita.
Fot. Shutterstock.