Czas wolny

Czemu warto piec chleb w domu?

• Zakładki: 66


Kupowanie chleba jest szybkie, wygodne i praktyczne. Większość ludzi decyduje się na nabywanie gotowych bochenków, bo wydaje im się, że nie mają czasu na stanie w kuchni przez wiele godzin. Warto jednak wiedzieć, że przygotowywanie chleba w domu ma o wiele więcej zalet niż kupowanie, ponadto wcale nie zajmuje długich godzin ani nie jest skomplikowane. Poznaj główne zalety!

Liczy się skład

Trend sprzed kilku lat polegający na zwracaniu uwagi na składy produktów spożywczych przeistoczył się w standardową procedurę zakupową. Właśnie dzięki temu wiele ludzi zaczęło zwracać uwagę na niepotrzebne składniki, które pojawiają się w prostych produktach. Weźmy taki chleb, który powinien mieć w sobie mąkę, wodę, sól i albo zakwas, albo drożdże. Dopuszczalne dodatki stanowią ziarna, pestki, przyprawy. Niestety w chlebach sklepowych znajdują się również spulchniacze, regulatory kwasowości, emulgatory, barwniki i inne surowce. Wypiekanie bochenków w domu stanowi gwarancję produktu zdrowego.

Chleb taki, jaki lubisz

Zadbanie o skład chleba powoduje, że jest zdrowszy, ale nie tylko. Kiedy poznasz zapach, smak i konsystencję świeżego bochenka wypiekanego w domu, nie będziesz miał ochoty wrócić do kupowanego, w którym środek jest gumowaty, a skórka nie chrupie. Z ziaren i pestek stworzysz ulubioną kompozycję smakową, również taką, której nie znajdziesz w sklepie. Forma do pieczenia chleba pozwoli Ci wypiekać chleb prostokątny, kwadratowy, okrągły, owalny, finezyjny.

Małe wydatki – tani chleb domowy

Każdy przygotowany samodzielnie posiłek jest tańszy od kupowanego, bo odchodzi koszt pracowników czy maszyn. Jeśli nie jest, prawdopodobnie bardzo cierpi na tym skład dania. Podobnie jest z chlebem. Kupienie mąki, soli i surowców na zakwas pozwala wypiec więcej chlebów, niż byłbyś w stanie w tej samej cenie kupić. Zwłaszcza chlebów dobrej jakości!

Eksperymentowanie w kuchni i satysfakcja

Nie bez powodu gotowanie i pieczenie stanowi pasję milionów ludzi, którzy z przygotowywania posiłków dla siebie i bliskich nie mają niczego poza satysfakcją. Podobnie jest z wypiekaniem bochenków. Czynność uzależnia, odpręża i odrywa od codziennych obowiązków. Samo wyrobienie ciasta trwa ok. 20 minut, a pieczenie ok. 70 minut. Kiedy chleb wyrasta, nie trzeba siedzieć w domu. W trakcie jednego posiedzenia w kuchni można upiec kilka chlebów – wystarczą na tydzień lub dłużej. To idealna opcja na kilka godzin w weekend dla osób, które od poniedziałku do piątku są zapracowane.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Urzadzeniapiekarnicze.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
25 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *